Mateří kašička

Matični mleček je izloček krmilne in čeljustne žleze čebel delavk, starih od 6 do 15 dni, in ima ključno vlogo pri razvoju matice v družini.

Kaj vsebuje matični mleček?

Matični mleček vsebuje do 18% beljakovin, okrog 10 % maščob, okrog 15 % ogljikovih hidratov, aminokisline okrog 15 % od vitaminov pa vsebuje predvsem vitamine skupine B pa tudi H, D, A C K in nekaj vitamina E ter mineralne snovi v obliki soli (železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor) Vsebuje še nekaj sladkorjev, sterole in nukleinske kisline. Posebnega pomena v matičnem mlečku je 10 decenska-2-transoksična kislina, za katero menijo, da pripomore k daljšemu življenju (življenjska doba matice je 45 krat daljša od življenjske dobe čebele). V matičnem mlečku so snovi, ki zavirajo razvoj bakterij in plesni. Matični mleček vsebuje tudi pelod rastlin, na katerih so čebele nabirale nektar in pelod, zato na osnovi pelodne analize matičnega mlečka lahko sklepamo na njegovo poreklo. Najbolj značilna snov v matičnem mlečku je 10-hidroksi-2-decenojska kislina (10-HDA). Značilna je samo za matični mleček, zato je njena vsebnost v matičnem mlečku pomemben kriterij njegove pristnosti. Sestava je odvisna od sezonskih in okoljskih dejavnikov. Na vsebnost ogljikovih hidratov in maščob ima sezona velik vpliv, manjši na vsebnost beljakovin in vode, medtem ko vsebnost pepela in vrednost pH nista odvisna od sezonskih vplivov. Na vsebnost sladkorjev vpliva med drugim čas pridelave. Sicer v sestavi matičnega mlečka različnega geografskega porekla niso ugotovili značilnih razlik. Do razlik prihaja predvsem zaradi različne prehrane in starosti čebel proizvajalk, rase čebel ter od načina pridobivanja in shranjevanja matičnega mlečka.

Kako pridobivamo matični mleček?

Matični mleček izločajo čebele delavke med 5. in 12. dnevom starosti iz hipofaringealnih žlez. V tem obdobju čebele »hranilke« hranijo ličinke, matico in trote v času parjenja. Po 12. dnevu se jim žleza skrči, dokler popolnoma ne izgine. Pri maticah je žleza slabo razvita, pri trotih pa je ni. Matični mleček pridobivamo tako, da ga pobiramo iz celic iz katerih bi se razvile matice (matičnikov) ali iz celic z mlado zalego. Za kilogram matičnega mlečka moramo izprazniti več kot 2000 matičnikov. Pridobivanje matičnega mlečka je zahtevna tehnologija, ki jo premore le malo čebelarjev.

Uporaba matičnega mlečka:

Matični mleček mora biti med uporabo shranjen v hladilniku, pred uporabo pa ga običajno hranimo v zmrzovalniku. Pri uživanju je najbolj priporočljivo jemanje presnega, in sicer do 7 g na dan. S plastično ali leseno (ne kovinsko) žličko zajamemo matični mleček in ga damo pod jezik.  Že pod jezikom ga telo posrka in po nekaj minutah občutimo blagodejno poživitev v telesu. Specifičen okus je ob zaužitju pekoč, to je znak da gre za pristen, nerazredčen matični mleček.

Razredčen matični mleček je v prodaji tudi v številnih preparatih. Danes je matični mleček priznan kot domače zdravilo in poživilo. Kitajska medicina predvsem poudarja njegov učinek pri procesu staranja organizma.

ZDRAVILNI UČINKI

Matični mleček ni zdravilo za vse, kot so to nekoč oznanjali, res pa je, da je koristen in učinkovit v mnogih bolezenskih primerih. Posebno dobre rezultate so z njim dosegli pri otrocih in starejših ljudeh, zato je marsikje priznan kot zdravilo in poživilo. Zahodna medicina ga kot zdravilo ne priznava, velja pa kot splošno poživljajoče sredstvo. Ima številne dokazane dobrodejne lastnosti, med katerimi so najpomembnejše, da:

  • povzroča splošno dobro počutje in odstranjuje kronične oblike utrujenosti ter daje izčrpanim občutek moči
  • omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti
  • učinkovito blaži živčno napetost
  • pospešuje presnovo
  • normalizira razvoj rasti pri otrocih
  • povečuje odpornost organizma proti bolezni
  • povečuje rast in razvoj las
  • deluje kot pomemben krvotvorni spodbujevalec
  • dobro učinkuje pri zdravljenju revme
  • učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, jetri ali želodcem
  • uravnava delovanje telesnih žlez
  • deluje pozitivno pri odpravljanju posledic visokega krvnega tlaka
  • deluje varovalno v primerih, ko je bil organizem izpostavljen preveliki dozi radiacijskega sevanja

Kitajska medicina, v nasprotju z zahodno poudarja predvsem njegov učinek pri zaviranju procesov staranja v organizmu. Znano je tudi, da ga bolniki zelo dobro prenašajo.

Matični mleček uporabljajo tudi v kozmetiki, ker:

  • povečuje vitalnost epidermnih celic,
  • izboljšuje njihovo presnovo,
  • zmanjšuje količino razpadnih snovi, ki ostanejo v celici,
  • preprečuje denaturacijo fibroelastičnih tkiv in
  • zavira staranje kože.

Shranjevanje matičnega mlečka:

Matični mleček je zaradi svoje sestave zelo občutljiv. Škodijo mu vlaga, toplota, svetloba in kemična sredstva. Na zraku se suši in postane lepljiv, se strdi in dobi temno rumeno barvo. Čisti matični mleček zato shranjujemo v temnem prostoru pri temperaturi do 4°C. Na trgu se pojavlja tudi v liofilizirani obliki in kot takšen ni občutljiv na temperaturo, njegova kakovost pa ni veliko manjša od svežega. Poleg tega, ga lahko kupimo še v obliki kapsul, sirupov ali pa kot primešanega medu (1 do 3%). V slednjem je lahko dodan še propolis, cvetni prah, številni izvlečki rastlin, vitamini… V teh oblikah je za širšo potrošnjo bolj primeren, predvsem, ker ga ni potrebno shranjevati v hladilniku, kvaliteta pa tako ni vprašljiva.

Uživanje matičnega mlečka:

Resorbcija je najboljša če čisti matični mleček vzamemo na tešče, tako, da ga damo pod jezik in pustimo da se raztopi. Čez nekaj minut ponavadi občutimo blagodejno poživitev v telesu. Jemljemo ga s plastično ali leseno žličko (le v skrajni sili s kovinsko). Dnevni odmerek naj ne bi bil več kot 1g. Odrasli ponavadi jemljejo 300 do 500 miligramov mlečka na dan, pri otrocih pa so odmerki za polovico manjši. Pri zdravljenju je čas zdravljenja zelo različen, pač glede na stanje, s katerim imamo opraviti. Na splošno velja, da prej kot v mesecu dni ne smemo pričakovati učinka. Najbolje je, če se odločimo za dvomesečne kure in jih ponavljamo vsakih nekaj mesecev, izmenično s kurami cvetnega prahu.

Mnenja

Kaj drugi mislijo

Počasi se pripravljam na IVF postopek,pa me zanima ali je katera od vas jemala matični mleček original od čebelarjev in kakšno dozo? Poleg tega pa jemljem še folno kislino… Ali je po vaše potrebno jemati še kaj za dobre celice in pripravo telesa na IVF? ŠE TO:matični mleček jemljem na žličko…je treba kar stisnit zobke…ta reč je res obupnega okusa.. ampak…vse za plusek…čau čau

    hanahx

    Jaz sem ga jemala v postopku IVF in je bil rezultata zelo dober, sem pridelala 25 celic in potem od tega 13 zamrznjenih zarodkov. Mislim, da je folna kislina in matični mleček dovolj. Ni dobro, da preveč vsega naenkrat jemlješ. Upam, da nisi kupila matičnega mlečka v lekarni in da ga imaš od kakega čebelarja, so boljši. Jaz sem ga vzela vsak zvečer z plastično žličko. Na koničko žličke sem si ga zagrabila in pod jezik. Kdaj pa imaš punkcijo?

      soncika.soncika

      Matični mleček bi naj pozitivno deloval na neplodnost. Izkušnje žensk, ki dolgo niso mogle zanositi (seveda ob nepojasnjeni neplodnosti), so v roku 2 mesecev zanosile. Tudi sama sem ga nabavila za boljše celice pred ivf.

        jurko80

        Pozdravljene! Zdaj že skoraj deset dni jem matični mleček in morama rečt, da se na okus nikakor ne morem navadit. Groza. Pa sploh nisem preveč občutljiva in vedno poskusim vse, ker me zanimajo okusi različnih stvari, ampak to mi pa nekako ne sede. Vedno moram imet nekaj zraven da poplaknem, ker me dobesedno dvigne. Ampak bom vztrajala in upala na pozitivne učinke.

          luana

          Povezave

          PONUDNIKI

          Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

          ČEBELARSKI CENTER MARIBOR

          TRGOVINA JANA
          Jana Pušnik Pokrivač s.p.
          Tavčarjeva 11, 2000 Maribor

          ČEBELARSKI CENTER MARIBOR
          Streliška 150, 2000 Maribor

          ČEBELARSTVO KOTNIK

          Jože Kotnik, Prepuž 3, 2316 Zgornja Ložnica