Propolis

Propolis je smolast čebelji proizvod, ki so ga začeli uporabljati že v antiki. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni obramba mesta.

Kaj je propolis?

Čebele ga nabirajo iz rastlinskih popkov, lubja dreves ter drugih rastlin, zbrano smolasto snov nato predelajo s pomočjo encimov, ki jih vsebuje njihova slina, ter jo obogatijo z aktivnimi sestavinami iz cvetnega prahu.

Čebele ga uporabljajo predvsem za premaz notranjih sten panja ter za zadelovanje notranjih razpok in špranj v satju, zato je njegovo drugo ime tudi zadelavina, vendar to ni njegova edina naloga, uporabljajo ga tudi kot zaščito pred vhodom v panj, da njihovo skupnost ščiti pred okužbami in glivičnimi boleznimi.

Sestava propolisa:

Čeprav celotna struktura propolisa ni natančno znana, naj bi ta zmes vsebovala približno 50 odstotkov smole, 30 odstotkov eteričnih olj in približno pet odstotkov cvetnega prahu. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, v manjših količinah pa tudi vitamine (v večini so to vitamini skupine B, ki jih lahko najdemo v cvetnem prahu), minerale in mikroelemente, kot so na primer kalcij, kalij in natrij. Najpomembnejša sestavina so farmakološko gledano flavonoidi, različni fenoli in aromatiki, ki so odgovorni za njegovo biološko aktivnost.

 

Uporaba propolisa:

Propolis lahko uporabljamo peroralno v obliki praška, tablet, granul, propolisove tinkture, vodnega ekstrakta, vodno-alkoholne emulzije, propolisovega olja, propolisovega mleka.
Lahko se ga uporablja tudi na koži v obliki emulzije, mazila, vodne raztopine, alkoholnega ekstrakta ter za obloge in lokalno uporabo.
Propolis se lahko vnaša v organizem tudi s pomočjo elektroforeze, s pomočjo ultrazvoka, aerosola, termalne inhalacije s pomočjo vodne kopeli s propolisom in voskom.

Zdravilne lastnosti propolisa

Zaradi njegovih zdravilnih lastnosti pa ga uporabljamo tudi v terapevtske namene. Ima predvsem protivirusni, antibakterijski in proti glivični učinek, lajša pa tudi bolečine ter spodbuja delovanje imunskega sistema. Ima pomembno vlogo predvsem pri zdravljenju številnih bolezni, ki so nastale kot posledica stresa ter strupenih vplivov iz okolja, ki oslabijo imunski sistem. Preprečuje pa tudi rast mikrobov, stimulira delovanje nekaterih encimov in obnavlja tkiva.

Ena izmed pozitivnih lastnosti propolisa je da zelo dobro zdravi opekline, v raziskavi se je pokazalo, da naj bi bil Brazilski propolis proti njim bolj učinkovit, kot večina predpisanih krem. Uporablja se tudi v dentalni medicini, saj so ga že Grki in Rimljani uporabljali dezinfekcijo ustne votline. Zelo učinkovit pa je tudi pri zdravljenju gingivitisov. Najdemo ga lahko tudi v nekaterih zobnih pastah. Učinkovito deluje tudi proti parodontozi, preprečuje nastanek kariesa in zobne gnilobe, pomaga pa tudi ohranjat ustno higieno. Zaradi anestetičnega učinka zmanjšuje tudi občutljivost zob in dlesni ter tveganje za nastanek ustnih vnetij in zdravi afte. Po nekaterih raziskavah naj bi celo oviral rast rakavih celic v zgodnjih fazah te bolezni. Zelo dober je tudi za kosti, lahko pa tudi pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska in nam da nekaj dodatne energije.

Dobra lastnost propolisa je tudi da je zelo majhen procent ljudi alergičnih nanj oziroma ima za njih negativne stranske učinke. Po raziskavah naj bi nanj bilo alergične le 1.3% celotne populacije. Prav tako pa alergijske reakcije niso življenjsko nevarne, pojavijo se lahko glavoboli ali vrtoglavica, srbeči izpuščaji na koži (če ga nanesemo na kožo) ali neprijeten občutek v grlu. Propolis načeloma ni nevaren za uporabo vendar ni priporočljiv za bolnike z astmo in tiste ki so nanj alergični ali imajo alergijo na med, prav tako ga ni priporočljivo jemati 2 tedna pred in po operativnih posegih saj lahko vpliva na strjevanje krvi. Ni priporočljiv tudi za bolnike z resnimi težavami s srcem in ledvično odpovedjo.

Propolis je lahko brez težav uporabljen tudi v kombinaciji z večino zdravili. Raziskave so pokazale, da odlično deluje v kombinaciji s antibiotiki saj se med seboj krepita.

Mnenja

Kaj drugi mislijo

Propolis je zakon za vse rane in druge poškodbe. Jaz sem si popolnoma zacelil tudi zelo globoke in grde ureznine. Pa sploh, Čim se kej zgodi, takoj pomislim na propolis.

    Pesnik

    Propolis je zelo dobra stvar kot piše Pesnik, čebele ga naredijo z drevesnih smol in ga pomešajo še malo s cvetnim prahom in svojimi izločki, z tem zadelajo špranje, da pozimi nimajo prepiha. Zato ga imenujemo tudi zadelavina. Propolis postrgamo iz panja, ga zmešamo z 70% alkoholom ali naravnim "cvetom" (to je močnejše žganje, ki se izloči na začetku destilacije ). V alkoholu se propolis raztopi, ko ga namažemo na rano naredi zaščitni sloj, hkrati pa deluje kot antibiotik. Sam Propolisa ne bi priporočil za globlje rane, pač pa za površinske odrgnine, in manjše ranice. Lahko ga naročite pri meni ali Danilu, ali pa pri najbližjem čebelarju (če ga ima)

      bostjan.grom@siol.net

      Povezave

      PONUDNIKI

      ČEBELARSTVO BEDEK

      Danilo Bedek s.p.
      Moščanci 21
      9202 Mačkovci

      ČEBELARSKI CENTER MARIBOR

      TRGOVINA JANA
      Jana Pušnik Pokrivač s.p.
      Tavčarjeva 11, 2000 Maribor

      ČEBELARSKI CENTER MARIBOR
      Streliška 150, 2000 Maribor