LIOFILIZACIA

Beehealth

Liofilizacija je postopek konzerviranja živil, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur, sublimacije kristalno vezane vode iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost ter seveda vsi vitamini in minerali. Pri sadju se ohrani tudi 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Postopek zagotavlja neomejen rok uporabnosti živil ob pravilnem skladiščenju v nepredušno zaprti stekleni posodi. Sušenje z liofilizacijo zaščiti tudi biokemično in encimsko sestavo živil.

Liofilizirano sadje in zelenjava se kategorizira med funkcionalno hrano imenovano superživila. To so živila, ki imajo potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano. Kar pomeni, da takšna živila spodbujajo optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa.

Liofiliziramo lahko tudi čebelje pridelke: matični mleček, apilarnil, cvetni prah. Sam postopek ohranja hranilno in zdravilno vrednost teh izdelkov.

Liofilizirano sadje, matični mleček, cvetni prah, apilarnil lahko dodajamo tudi kremnemu medu in tako dobimo odlične apiterapevtske pripravke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja